Gewonnen! Aanbesteding Staatsbosbeheer, uitvoeringskantoor Oostvaardersplassen

Van Veen Architecten heeft in samenwerking met Bureau Bouwkunde de meervoudig onderhandse aanbesteding van Staatsbosbeheer gewonnen . Het nieuwbouwproject vervangt het verouderde Uitvoeringskantoor Oostvaardersplassen, gelegen naast het Buitencentrum op het terrein van Staatsbosbeheer aan de rand van het natuurgebied Oostvaardersplassen.

Het winnende ontwerp is gebaseerd op het principe van de kop-hals-romp boerderij. Dit is eigentijds vertaald naar een duurzaam multifunctioneel gebouw met een ingetogen én aansprekende uitstraling. Het gebouw bestaat uit drie functionele delen: kantoor – facilitair – schuur. Elke onderdeel is herkenbaar door een eigen dakvorm, goothoogte, nokhoogte en gevelafwerking. Door de verspringende daken en de oplopende nokhoogte in de richting van het bezoekerscentrum, krijgt het gebouw een dynamisch karakter. Per onderdeel kent de gevelopzet een eigen indeling. Het kantoorgedeelte heeft een smalle, verticale, fijn geschaafde beplanking. Het facilitaire deel: geschaafde planken opgedeeld in vierkante vlakken. De schuur: grove, ongeschaafde horizontale beplanking.

Het kantoorgedeelte aan de kop van het gebouw heeft deels een publieksfunctie. De vergaderruimtes op de bovenverdieping kunnen daarbij onafhankelijk functioneren van de kantoorfuncties op de begane grond. Het grote geveloppervlak voorziet alle werkplekken en vergaderruimtes optimaal van daglicht. Het afwerkingsniveau van het interieur in het kantoorgedeelte is representatief. Het facilitaire deel, met onder meer een forensisch sectielab t.b.v. onderzoek naar dode fauna, werkplaats, toiletten en kleedruimtes zijn utilitair uitgevoerd. De schuur is minimaal afgewerkt.

Om te zorgen voor een maximale duurzaamheid wordt het gebouw uitgevoerd in hout dat afkomstig is uit de eigen Staatsbosbeheer bossen in de direct omgeving. Dat geldt niet alleen voor het hout dat wordt gebruikt in de gevels maar ook voor de houten palen waarmee het gebouw gefundeerd wordt.

Kijk voor meer informatie over het project ook op de website van Veen Architecten