Biesbosch Museum eiland

2015 | Werkendam

Opdrachtgever Provincie Noord-Brabant
Architect Marco Vermeulen

Na een verbouwing van ca. 9 maanden is het Biesbosch MuseumEiland op zaterdag 27 juni 2015 weer geopend voor publiek. Het bestaande museumgebouw heeft een spectaculaire transformatie ondergaan. De vaste presentatie is volledig vernieuwd en vertelt het verhaal van de geschiedenis en bewoners van De Biesbosch. Het pand is uitgebreid met een wisseltentoonstellingsruimte voor hedendaagse kunst en een vleugel voor horeca met grote glazen pui. Bovendien wordt later dit jaar naast het grote terras ook een royale waterspeeltuin toegevoegd die het getijdengebied nabootst.

Het bestaande museumgebouw heeft een spectaculaire transformatie ondergaan en is uitgebreid met een nieuwe vleugel dat het gebouw opent naar het deel van het eiland dat wordt geactiveerd als museumtuin. De uitbreiding biedt deels ruimte aan een biologisch restaurant met uitzicht op het aangrenzende water en het buitenmuseum De Pannekoek.

Het andere deel is bestemd als ruimte voor tijdelijke exposities. Ook de vaste tentoonstelling over de historische ontwikkeling van de Biesbosch is volledig vernieuwd. In het najaar worden bovendien op het museumeiland een grote watermaquette van de Biesbosch en een zoetwatergetijdenpark gerealiseerd.

Het gebouw, interieur, waterspeeltuin en zoetwatergetijdenpark zijn ontworpen door Studio Marco Vermeulen. Studio Joyce Langezaal ontwierp de tentoonstelling.

Bureau Bouwkunde heeft voor dit project het management voor de bouw- en stichtingskosten voor zijn rekening genomen.