Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid

 

2006 | Hilversum

Opdrachtgever Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid
Architect NeutelingsRiedijk, Rotterdam
BVO 22.848 m2
Bijdrage Bureau Bouwkunde
– advies DO
– bouwvoorbereiding
– uitvoeringstekeningen

Het gebouw voor het Instituut voor Beeld en Geluid bestaat uit vijf lagen onder en zeven boven de grond. De drie functies van het gebouw bevinden zich rond een publiek atrium; een uitkragend volume met het omroepmuseum, de kantoren van het instituut en onder de grond de depots en archieven. Hoe ouder het archiefmateriaal, hoe dieper in de kelders opgeslagen. De archieven zijn voor bezoekers zichtbaar door de afgrond die ze bij de entree oversteken.Een loopbrug van natuursteen verbindt de entree met het midden van de hal. Onder deze loopbrug gaapt een brede kloof van 16 meter diep als een krater in de grijsgroene leisteen. De kantoren zijn ondergebracht in het rechthoekige blok aan de westkant en zijn aan de binnenkant verscholen achter een rechte glazen binnenwand. De blokvorm wordt aan de buitenkant onderbroken door de hoekuitsparing waarin de entree zich bevindt en de doorzichtige glazen wanden aan drie zijden van de onderste drie verdiepingen.De gevels zijn aan alle kanten bekleed met een huid van felgekleurde glazen panelen waarin reliëfs zijn aangebracht. In de glasplaten zijn bekende televisiegebeurtenissen weergegeven. Als het zonlicht hier doorheen valt worden deze duidelijk zichtbaar. Voor het gebouw is een vijver gesitueerd, door het compacte bouwvolume was er ruimte om deze te realiseren. Het gebouw wordt bij de entree ondersteund door V-vormige kolommen. Deze kolommen waren eerder in de vorm van de letters NAA uitgevoerd; een afkorting voor “Nederlands Audiovisueel Archief” dat de oude naam van het instituut was.