Uitvoeringskantoor Staatsbosbeheer Lelystad

/Uitvoeringskantoor Staatsbosbeheer Lelystad
Uitvoeringskantoor Staatsbosbeheer Lelystad2018-10-11T17:41:09+00:00

Project Description

Lelystad

Opdrachtgever: Staatsbosbeheer
Architect: Van Veen Architecten

Bijdrage Bureau Bouwkunde:
– technische uitwerking
– kostenmanagement
– directievoering
– installatietechniek
– brandveiligheid

De twee bestaande gebouwen van het Uitvoeringskantoor van Staabosbeheer te Lelystad naast de Oostvaardersplassen voldeden niet meer aan de huidige gebruikseisen. Staatsbosbeheer vroeg om het ontwerp voor één gebouw, bestaande uit een kantoor en schuurgedeelte voor diverse faciliteiten. Het totale gebouw moest passen binnen een opgegeven footprint van circa 550 m2. Beoogde bouwstijl: schuurarchitectuur met toepassing van natuurlijke materialen, sober afgewerkt, bij voorkeur in hout.

Van Veen Architecten ontwikkelde een concept dat is gebaseerd op het principe van een traditionele kop-hals-romp boerderij. Dit is eigentijds vertaald naar een duurzaam multifunctioneel gebouw met een ingetogen én aansprekende uitstraling.

Het gebouw is uitgevoerd in hout dat afkomstig is uit de eigen Staatsbosbeheer bossen in de direct omgeving. De prefab staalconstructie is vrij indeelbaar en uitbreidbaar, waardoor latere aanpassingen in gebruik mogelijk blijven en is demontabel zodat het in de toekomst eenvoudig herbruikbaar is. Het gebouw is energieneutraal onder meer door de toepassing van zonnepanelen op het dak. De optimale zuid oriëntatie van het gebouw en de hellingshoek zijn hierop afgestemd. Verder zorgt een luchtwarmtepomp voor de verwarming en koeling van de diverse ruimtes en is gekozen voor de toepassing van natuurlijke ventilatie en waterbesparend sanitair.