Wereldprimeur voor eerste biobased gevel met SBIR-materiaal

1 november 2013

 

De eerste biobased gevel met een constructie van biocomposiet materiaal genaamd Nabasco is gerealiseerd. Een nieuw gasontvangststation pronkt met de biobased gevel in het Agro & Food Cluster Nieuw Prinsenland, een projectlocatie voor glastuinbouw en bedrijvigheid ten oosten van Dinteloord.

In de periode van 2006 – 2009 ontwikkelde NPSP Composieten de eerste prototypes van het nieuwe materiaal Nabasco, een proces dat plaatsvond binnen de SBIR Biobased Economy.

AFC Nieuw Prinsenland
AFC Nieuw Prinsenland wordt ook wel het schoolvoorbeeld van de circulaire economie genoemd. Zo worden kringlopen op het gebied van energie, water en reststromen zoveel mogelijk op elkaar aangesloten.

Voordelen biocomposieten
De innoverende producent uit Haarlem verving delen van kunststof door ‘groene’ composieten van biohars, vlas, jute, katoen en hennep. Er zijn verschillende voordelen te noemen voor deze biocomposieten. Zo leggen zij geen beslag op schaarse grondstoffen als aardolie, zijn ze klimaatneutraal en lichter dan de glasvezelvariant en vormen ze een gesloten kringloop. Daarnaast bieden ze hoge mechanische eigenschappen bij een laag gewicht.

gos