17 september officiële opening van BouwKeet, de Makerspace van Bospolder-Tussendijk

16 september 2016

Het oude postkantoor aan de Schiedamseweg wordt na een lange verbouwing aankomende zaterdag 17 september officieel geopend door onze burgermeester Aboutaleb.

De opdrachtgever is Stichting de Verre Bergen, die in een samenwerking met Stichting Maatschappelijke Makerspace, de makerspace gaan beheren hopen hiermee kinderen uit de wijk een plek te geven waar ze kunnen creëren. Met je handen maken wat in je hoofd opgekomen is. Leren van anderen, met anderen. Dat doe je in een makerspace, een relatief nieuw fenomeen dat is komen overwaaien uit de Verenigde Staten. De Verre Bergen begint een makerspace samen met de wijkbewoners in het Rotterdamse Bospolder-Tussendijken.

IMG_20160617_095834

Namens onze opdrachtgever heeft het team van Bureau Bouwkunde de directievoering, installatieadvies, bouw- en kostenmanagement en procesbewaking & sturing op zich genomen.

Het bouwproject is medio 2015 gestart en er is inmiddels aardig wat veranderd. Het oude postkantoor is van leegstaand getransformeerd naar een hippe makerspace waar kinderen uit de omgeving technische workshops kunnen volgen en zelf activiteiten kunnen ontplooien. Te denken valt aan: bijvoorbeeld 3D printen, kleren (ver)maken, fietsen ombouwen of repareren, stoel(en) maken en bijvoorbeeld robots in elkaar knutselen. Diverse scholen en kinderen uit de omgeving weten de makerspace, ‘BouwKeet’ genaamd, nu steeds vaker te vinden.

IMG_20160418_092434

Daniel White: “Uiteindelijk moet BouwKeet hét technische clubhuis van de buurt worden. Niet een plek waar je naartoe komt om slap te ouwehoeren en thee te drinken, maar om te doen.”

De uitdaging die het gehele bouwteam is aangegaan, is om van het oude postkantoor een transparante veilige makerspace te creëren. Elke werkplaats heeft zijn eigen bouwtechnisch of installatietechnische eisen waar rekening gehouden mee moet worden. Van textielruimte, keramisch bakken, houtwerkplaats, 3d-printers, staalwerkplaats tot een spuiterij. Neem een kijkje op de website van BouwKeet: www.bouwkeet.org

Het ontwerp is verzorgd door Eklund_terbeek architecten.
Bureau Bouwkunde Nederland heeft de directievoering, installatieadvies, bouw- en kostenmanagement en procesbewaking & sturing gedaan.

 

IMG_20160617_095813

 

 

IMG_20160418_092545
IMG_20160318_150451

 

IMG_20160331_120615
IMG_20160617_092245