Een bezoek aan de Maastunnel tijdens de verbouwing

Een bezoek aan de Maastunnel tijdens de verbouwing

30 oktober 2017

Het zal geen Rotterdammer ontgaan zijn: Dit jaar is gestart met de werkzaamheden in de autotunnels van de 75-jarige Maastunnel. Deze werkzaamheden zijn noodzakelijk om aantasting van het beton te herstellen en de Maastunnel in 2019 te laten voldoen aan de nieuwste regels op het gebied van veiligheid. We kregen 24 oktober een kijkje achter de schermen van het omvangrijke renovatie- en restauratieproject van deze verkeersslagader van Rotterdam.

Bezoek tijdens de verbouwing

Berry van den Broek en Nils van der Waal waren namens Bureau Bouwkunde Nederland aanwezig bij de bijeenkomst van VSRR (Vastgoedsociëteit Rotterdam Rijnmond) over de grote verbouwing van dit rijksmonument. Tijdens deze bijeenkomst kregen we de mogelijkheid om te kijken in één van de twee hoofdgebouwen, de (oude) ventilatieruimte en de technische ruimte onder de roltrappen. Daarnaast gaf Henriette Edens, communicatiemanager Maastunnel, een presentatie over het omvangrijke project. Tijdens deze presentatie werd des temeer duidelijk wat een impact een dergelijke verbouwing kan hebben op de stad en regio.

Rijksmonument

De Maastunnel, met haar bijzondere ventilatiegebouwen is ontworpen door architect Ad van der Steur. De bouw ging in 1937 van start en was voltooid in 1942. Sinds 2012 is het een beschermd Rijksmonument. Uitgangspunt voor de verbouwing die gaande is, is dat het monumentale karakter uiteraard behouden blijft. Tijdens de verbouwing zijn bijvoorbeeld alle half miljoen tegeltjes één voor één gecontroleerd of ze behouden blijven of vervangen moeten worden. Daarnaast krijgt de tunnel geel asfalt als wegdek. Deze kleur refereert aan de historische gele klinkers die de tunnel had tijdens zijn opening.

Bent u benieuwd naar de vorderingen van de grootschalige verbouwing? Kijk dan op www.maastunnel.nl