Bouwmanagement transformatie bestaand complex binnenstad Utrecht

Bouwmanagement transformatie bestaand complex binnenstad Utrecht

1 maart 2022

Op een centrale locatie in de binnenstad van Utrecht wordt de transformatie van een bestaand winkelcomplex met kantoren en woningen voorbereid. Plan is om de winkelruimten te behouden op deze plek, en de ruimten op de verdiepingen te transformeren naar 15 woningen met een eigen opgang en een binnentuin. Vorige week werden ter voorbereiding sonderingen uitgevoerd om het draagvermogen van de grond te bepalen. Dit moest zorgvuldig gebeuren, rekening houdend met de vele kabels en leidingen (onder meer van stadsverwarming) in de grond.

 

 

Onze opdrachtgever heeft Bureau Bouwkunde gevraagd het hele proces te begeleiden en te zorgen voor een optimale samenwerking tussen alle partijen. Peter Houtman (senior adviseur) leidt dit proces, in samenwerking met adviseur Sham Lachman. Meer concreet vallen het Ontwerp- en kostenmanagement -van Voorlopig Ontwerp (VO) tot en met de bestekuitwerking (TO/B)-, alsmede het Bouwmanagement (directievoering) vanaf prijs- & contractvorming tot de oplevering onder onze verantwoordelijkheid.

Een mooi project met bijzondere uitdagingen vanwege de locatie in de dichtbebouwde binnenstad. Het project past binnen de ambitie van de gemeente om meer ‘Wonen boven winkels’ te realiseren. Complicerende factor in Utrecht is dat zwaar vrachtverkeer in de binnenstad niet mogelijk is vanwege de eeuwenoude ondergrondse kelders en gewelven. Dat betekend de nodige uitdagingen voor het ontwerp, en de uitvoering.

In het ontwerp (van Thomas Kemme Architecten) en constructie is hiermee rekening gehouden door te kiezen voor lichtere opties, zoals deelbare staalconstructie en staalplaatbetonvloeren, veel lichte bouwmaterialen als gevels, scheidingswanden en zwevende vloeren. Maar ook voor het transport en montage moet bijvoorbeeld gerekend op lichter bouwmaterieel en voor het laatste stuk de inzet van lichte voertuigen. Voor beton zijn betonpompen nodig, waarbij de betonmixers op afstand moeten worden geplaatst. Het beton wordt vervolgens door slangen naar de bouwplaats gepompt.

Aan één zijde van het pand blijft de buitengevel intact en een deel van het (beton) skelet wordt gehandhaafd. De te behouden gevel heeft esthetische waarde. Achter die gevel vindt de transformatie plaats.

De voorbereidende fase van dit project wordt in 2022 afgerond. Volgens planning start de bouw voorjaar 2023.

Lees meer over onze diensten.