Als enige vrouw tussen allemaal mannen; hoe is dat? De kwaliteitscoördinator aan het woord

Als enige vrouw tussen allemaal mannen; hoe is dat? De kwaliteitscoördinator aan het woord

8 maart 2022

Diversiteit in het team

Het is vandaag internationale vrouwendag, een dag waarop wereldwijd aandacht is voor belangrijke thema’s als diversiteit en gelijkwaardigheid. Dat drukt ons met de neus op de feiten… Bureau Bouwkunde heeft een mooi team, zeer divers in leeftijd en achtergrond, maar met helaas – slechts één vrouw.

Sandra Hoeyenbos is bureau- en kwaliteitscoördinator. We vroegen haar: hoe is het om tussen de mannen van Bureau Bouwkunde te werken? Sandra: “Ik realiseer me dat ik in meer dan één opzicht een soort uitzondering ben. Niet alleen ben ik niet-bouwkundige maar ook als enige niet-man. En dat is voor het team heel jammer. Dus bij deze: we zijn op zoek naar nieuwe collega’s (modelleurs en bouwkundig adviseurs) en vrouwen zijn met nadruk uitgenodigd om te reageren! Bekijk onze vacatures en kom zelf ervaren hoe leuk het bij Bureau Bouwkunde is.

Voor mij persoonlijk speelt het niet zo’n grote rol dat ik de enige vrouw ben. Bureau Bouwkunde is een professioneel bedrijf, waarin iedereen individueel wordt uitgenodigd om zich binnen de eigen discipline verder te ontwikkelen. Dat is een mooi uitgangspunt en veel belangrijker dan de vraag of je toevallig man of vrouw bent. Verder bof ik met het team; iedereen is oprecht gewoon aardig. ‘Gewoon aardig’ klinkt misschien niet zo krachtig en als een dooddoener, maar ik zie het als groot goed. Respectvol met elkaar omgaan is hier omarmd als basisprincipe. Ik ben dan misschien wel een uitzondering op een bepaalde manier, maar zo voelt het zeker niet.

Natuurlijk zijn er wel verschillen, die ik denk goed te kunnen benoemen omdat ik in mijn vorige werkomgeving juist voornamelijk met vrouwen werkte. Met name de onderlinge contacten. In een mannenteam zijn die wat ‘functioneler’, je wordt wat minder uitgenodigd tot een praatje over bijvoorbeeld je kids of, welja, kleding. Dat kan eerlijk gezegd ik best wel eens missen. Aan de andere kant denk ik dat ik, op een misschien vrouw-eigen manier onbedoeld wel wat scherp uit de hoek kan komen. En daar zadel ik mijn collega’s dan weer mee op, haha!

Onder aan de streep geloof ik in een goede mix van man/vrouw elementen (met een flinke slag om de arm omdat de m/v verschillen zeker niet zwart wit zijn). Bureau Bouwkunde wil graag groeien; ik kijk ernaar uit om een vrouwelijke collega te verwelkomen! Maar als dat niet kan: een nieuwe man in het team met de juiste kwaliteiten is ook absoluut van harte welkom.”

Lees hier meer over ons team!