Gebiedsontwikkeling ‘De Kwekerij’ in Utrecht

Gebiedsontwikkeling ‘De Kwekerij’ in Utrecht

23 november 2022

De Kwekerij is een gebiedsontwikkeling van Jebber en SSH voor studenten en starters in Utrecht. Gebouw D is fase III van deze ontwikkeling : de herbestemming van een oud datacentrum van KPN tot 206 studentenwoningen.

Een datacentrum verschilt behoorlijk van studentenwoningen, dus er moet flink wat gebeuren. Het ontwerp heeft MOR Studio verzorgd, een jong architectenbureau uit Rotterdam, in opdracht van Jebber.

De nu blinde gevel wordt gestript, en een nieuw gevelsysteem van houtskeletbouw en stucwerk met grote openingen wordt geïnstalleerd. De bestaande stalen gevelstructuur wordt gehandhaafd als basisconstructie voor de nieuwe gevelbekleding. Het bovenste deel van de gevel wordt bedekt met zonnepanelen. Aan de onderkant van het gebouw worden de bestaande geperforeerde stalen gevelpanelen hergebruikt. In de staalconstructie worden plantenbakken geïntegreerd, waardoor groen op de stalen panelen kan groeien.

Op het gebouw komt een optopping van een extra woonlaag en een dakterras. In de transparante plint komen o.a. een fietsenstalling, studieruimte, vergaderruimte en commerciële ruimte(n).
Bureau Bouwkunde heeft in opdracht van MOR Studio meegewerkt aan de technische details en het schrijven van het Technisch Bestek. Ook een collegiale toets is door Bureau Bouwkunde uitgevoerd.

Lees hier meer over deze diensten.

Beeldmateriaal is van MOR studio.