Nieuwe fase renovatie Lange Elisabethstraat

Nieuwe fase renovatie Lange Elisabethstraat

30 november 2022

De omgevingsvergunning is verstrekt! Dat betekent dat een nieuwe fase van de renovatie en nieuwbouw in hartje Utrecht aan de Lange- en Korte Elisabethstraat gaat beginnen. De start van de bouwwerkzaamheden staat gepland voor 1 februari 2023. Bureau Bouwkunde verzorgt onder andere het ontwerpmanagement, directievoering en de prijs- en contractvorming, in opdracht van familie Broekman. De gevel van het winkelpand van Thom Broekman Herenmode wordt gerenoveerd, en de ruimtes erboven worden verbouwd tot duurzame appartementen. De jaren ’20 gevel, die het pand kenmerkt, en een oude metselwerk poort, worden behouden. 

De locatie van het project is prachtig, maar brengt ook uitdagingen met zich mee: zo mag er bijvoorbeeld geen groot materieel bij het pand komen, en kan er alleen overdag gebouwd worden. In de Utrechtse bodem zit een archeologische laag die nog uit de tijd van het Romeinse Rijk stamt. Zo liep er heel lang geleden een sloot door het plangebied, dus zit de grond vol met voorwerpen die door de stroming ooit zijn meegenomen. Deze mogen natuurlijk niet aangetast worden. Deze interessante geschiedenis maakt het project des te mooier, en Bureau Bouwkunde is trots hier aan mee te kunnen werken.

Bureau Bouwkunde werkt in een bouwteam samen met de architect, de bouwkundig aannemer, W-installateur en E-installateur, en vergadert regelmatig met het team om dit tot een succesvol einde te brengen. De nieuwe en gerenoveerde panden moeten voldoen aan de eis Bijna Energie-Neutraal Gebouw (BENG), wat betekent een aansluiting op stadsverwarming, PV-panelen op het dak, en warmtepompen.

Dit project is pionier in ‘wonen boven winkels‘: omdat vrijwel alle panden in de Utrechtse binnenstad monument zijn, is het vaak niet mogelijk om woningen boven winkels te realiseren. Dankzij slimme aanpassingen in dit project kan dat nu wel.

Thomas Kemme Architecten werkt samen met Dutchplanners en Reset Architecture aan het ontwerp voor deze renovatie. Vogelvlucht schets is van Thomas Kemme Architecten.

Lees hier meer over de bijdrage van Bureau Bouwkunde aan dit project.