Transformatie kantoor naar appartementen

Transformatie kantoor naar appartementen

9 april 2024

Bureau Bouwkunde begeleidt op verzoek van stichting Ontmoeting de transformatie van een kantoorgebouw naar appartementen, aan de Prins Hendrikstraat in Hoek van Holland. De appartementen vormen een nieuwe ‘beschut wonen’ locatie van de stichting. Een mooi project in opdracht van deze maatschappelijk betrokken organisatie. Op dit moment is de uitvoering in volle gang.

Voor dit voormalig kantoorgebouw bleek transformatie naar appartementen een haalbare keuze. De eisen die aan woningen worden gesteld zijn heel anders dan het eisenpakket dat geldt voor kantoren, bijvoorbeeld qua duurzaamheid, indeling, daglicht en installaties. Vaak wordt daarom gekozen voor sloop en nieuwbouw omdat dit als de meest (kosten)efficiënte optie uit de afweging naar voren komt.

Voor dit kantoorgebouw was transformatie haalbaar, zonder concessies te doen aan kwaliteit. Onder meer leenden constructie en de oorspronkelijke plattegrond zich bij voorbaat goed voor herbestemming. In deze fase hebben wij breed kunnen adviseren en oplossingen aangedragen om de verbouwinig binnen budget te kunnen realiseren. Een mooi voorbeeld is de pragmatische manier waarop is omgegaan met een in het pand aanwezige kluis, met een 40 centimeter dikke wand. Zie de foto hieronder. Hiervoor is een goed uitvoerbare oplossing gevonden, zonder dat er dure ingrepen nodig waren. Uiteindelijk is een deel van de kluis is verwijderd en de wanden die zijn blijven staan zijn verwerkt in de wanden van een badkamer.

Ons team heeft in de voorbereiding het ontwerp volledig uitgewerkt, tot en met het Uitvoeringsgereed Ontwerp (UO). Verder hebben wij de procedure aanvraag Omgevingsvergunning verzorgd. Ten behoeve van de uitvoering is de technische omschrijving (TO) door ons geschreven en hebben wij ondersteund bij de prijsvorming richting de aannemer Jongekrijg Maasbouw met diens onderaannemers. In deze uitvoeringsfase verzorgen wij de directievoering en het toezicht. Het ontwerp is van RoosRos.

Bureau Bouwkunde heeft veel ervaring met verbouwings- en verduurzamingsprojecten, onder meer voor woningbouwverenigingen, zorginstellingen, scholen en kerken.

Lees hier meer over onze dienstverlening. Of neem direct contact op!

 

transformatie kantoorpand appartementen