Minnaert gebouw, Utrecht

Opdrachtgever Universiteit Utrecht Architect Architect NeutelingsRiedijk

Bijdrage Bureau Bouwkunde Nederland:

  • advies VO & DO
  • bouwvoorbereidingstekeningen
  • coördinatie adviseurs
  • uitvoeringstekeningen
  • directievoering

Het langwerpige Minnaertgebouw bestaat voor een deel uit drie bouwlagen. Halverwege het gebouw verspringt het met een schuine hoek omhoog naar vijf bouwlagen. De gevel is dragend en bestaat uit een prefab betonnen binnenblad.

 

De buitenzijde is van spuitbeton dat is aangebracht op een ondergrond van roestvrij staalgaas. Aan het spuitbeton is ijzeroxide toegevoegd, dat de roestrode kleur veroorzaakt. Hier en daar is een “plooi”in de huid aangebracht door middel van een kunststof ribbel onder het gaas. Dit geeft een effect alsof het gebouw is gehuld in een iets te ruim jasje. In de hal zijn verwarmde alkoven geplaatst. Zo is het toch aangenaam om te zitten in de verder onverwarmde hal. De alkoven zijn voorzien van bankjes, bekleed met rode pluche dat een knusse indruk geeft en contraseert met de koel marmer van de hal.

Als eerbetoon aan de man die zijn naam gaf aan het gebouw, steunt het voor een deel op zilverkleurige letters die het woord “Minnaert” vormen. Deze verdieping hoge letters maken deel uit van de draagconstructie en komen in de plaats van gewone kolommen. De entree van het gebouw leidt een trap omhoog naar een grote ruimte. Hier bevindt zich een groot opvangbassin voor regenwater, dat gebruikt wordt voor het doorspoelen van toiletten. Tevens wordt het bassin gebruikt voor koeling van het gebouw waardoor op de installaties bespaard kon worden.

Bekijk ook