Sportcomplex Zestienhoven, Rotterdam

Opdrachtgever Park Zestienhoven Architect MoederscheimMoonen Architecten

Bijdrage Bureau Bouwkunde Nederland:

  • Advies gedurende VO & DO

MoederscheimMoonen Architects heeft onlangs een nieuw sportpaviljoen in Rotterdam opgeleverd. Het gebouw is onderdeel van Park Zestienhoven; een nieuwe ruim opgezette en groene woonwijk ten noorden van stadscentrum.

Net gelegen tussen parkgebied en de woningbouw is in opdracht van de gemeente Rotterdam een nieuwe accomodatie gerealiseerd voor een tweetal voetbalverenegingen paviljoen moest een markant ontwerp worden waarbij luchtigheid en transparantie een tweetal belangrijke elementen waren. Het ontwerp komt voort uit een tweedeling in het programma van eisen. De kleedfaciliteitenen bergingen op de begaande grond en de kantine inclusief bestuurskamers op de verdieping. Om het contact met de speelvelden te behouden glooit het maaiveld vanaf het speelniveau naar het niveau van de kantine. Hierdoor wordt de kantine onderdeel van de groene omgeving en ontstaat er een éénlaags paviljoen bovenop deze groene tep. zodanig geprofileerd dat deze als ligweide functioneert. Zo kan men op diverse niveaus en op verschillende wijzen genieten van het voetbal dat op de velden rondom wordt gespeeld.

Het gebouw wordt gecompleteerd met een royaal overstekend semitransparant dak. Dit dak vormt het verbindend element tussen de beide verenegingen en draagt bij aan en de gewenste lichte paviljoenachtige uitstraling. Het dak filtert overdag het zonlicht en gloeit in de avonduren op als lampion dankzij de integratie van LED verlichting. Zo zal het gebouw een baken in de omgeving worden en tevens bijdragen aan de sociale veiligheid in het gebied.

Bekijk ook