BIM coördinatie en clashcontrole onmisbaar in efficiënt bouwproces

BIM coördinatie en clashcontrole onmisbaar in efficiënt bouwproces

20 januari 2021

BIM coördinatie en clashcontrole zijn onmisbaar in een efficiënt ontwerp- en bouwproces, want bouwen is en blijft mensenwerk. Daarom zijn binnen de ketenintegratie die door BIMmen ontstaat communicatie en onderlinge afstemming essentieel.

Toetsen door clashcontroles en integratie door BIM coördinatie

BIM coördinatie en clashcontroles zijn de basis van een succesvol BIM project. Door het uitvoeren van periodieke clashcontroles wordt de integratie van verschillende disciplines en aspectmodellen getoetst. Door deze controles kunnen we de meest uitdagende clashes vroegtijdig vinden en oplossen. Daarmee wordt een goed beeld geschetst van de betrouwbaarheid van het model.

Verder controleren we of het BIM de juiste data bevat voor inkoop, werkvoorbereiding en later beheer en onderhoud. Zowel de data als de visualisaties uit BIM zijn een goede informatiebron bij uitwerking van de werktekeningen. Door het vroegtijdig opsporen van knelpunten en door de beschikbaarheid van deze informatie verminderen faalkosten aanzienlijk.

Verdere stroomlijning BIM proces

BIM (Building Information Modelling) is een intelligent, op 3D gebaseerde uitwerking. BIM modellen bieden architecten, installatie- en constructieprofessionals veel inzicht en ondersteuning. Werken met BIM levert tijdwinst, is innovatief en ondersteunt goede samenwerking tussen de partners in een bouwproject.

Binnen de bouwbranche is veel aandacht voor het verder ontwikkelen van het stroomlijnen van data en workflows in een digitaal model. Zo is recent de ILS Configurator gerealiseerd. Dit is een heel makkelijk toegankelijke en eenvoudig te gebruiken tool om op een uniforme manier stapsgewijs informatieleveringsspecificaties samen te stellen.  Hierdoor wordt een uniform en helder uitgangspunt gerealiseerd in BIM projecten. Voor de BIM coördinator een geweldig hulpmiddel. Bureau Bouwkunde onderschrijft het streven naar brede inzetbaarheid van de tool. Hierdoor kan de ontwikkeling verder gaan en zijn daar zoveel mogelijk partijen bij betrokken.

Wilt u meer weten over wat wij kunnen betekenen op het gebied van BIM? Neem gerust contact met ons op!
Bureau Bouwkunde heeft voor meerdere opdrachtgevers de BIM coördinatie en clashcontrole uitgevoerd op modellen, voor een optimale integratie en afstemming met onderaannemers. Bekijk hier een aantal van onze projecten