Werk 2400 – een mijlpaal

Werk 2400 – een mijlpaal

6 mei 2021

Iedere mijlpaal is bijzonder, maar sommige hebben nét een beetje meer. Zoals deze: het openen van werk 2400. Administratief gezien misschien niet zo spannend maar goed bekeken is tweeduizendvierhonderd keer een project opstarten, uitvoeren en afronden de moeite van het vermelden waard. In het kader van een ‘donderdag throwback’ vroegen we een aantal teamleden om een project te kiezen dat voor ieder van hen persoonlijk speciale betekenis heeft.

Nils van der Waal (Directeur)

Een belangrijk project voor mij was mijn allereerste bij Bureau Bouwkunde: de transformatie van een oud postkantoor in Rotterdam West naar een openbare werkplaats voor jongeren van tussen de 10 en 15 jaar.

Het gebouw was in zeer slechte staat; de oude kluis stond er nog in, de planten kwamen uit het verlaagd plafond naar beneden. Ramen waren kapot, de daklichten waren dichtgezet en bovendien lekte het dak ook nog. Voor ons was dit een mooie uitdaging om hier samen met de opdrachtgever, architect en aannemer een mooi eindresultaat neer te zetten. Het uiteindelijke doel van het project was om voor jongeren in de wijk allerlei activiteiten te faciliteren; 3D printen, maquettes maken, kleding naaien, shirts bedrukken, houtbewerking, fietsen maken. Aangezien het soort naschoolse opvang betrof, is er voor dit project nauw samengewerkt met scholen in de omgeving. Ik heb na dit project nog mijn oude studentenfiets gebracht als oefenmateriaal.

Een mooi en zinvol project in een wijk die niet direct bekend staat om de mooie panden. Het ontwerp van Eklund_TerBeek  leverde een gebouw op met veel transparantie, zowel de gevel als binnen, waar een echte open werkplaats is gerealiseerd. Uiteindelijk is het echt een supermooi  eindresultaat geworden en je voelt de energie die het gebouw nu in zich heeft. Het team van Bureau Bouwkunde verzorgde het project- en kostenmanagement, bouwtechnische ondersteuning, begeleidde de aanbesteding en was verantwoordelijk voor de directievoering. Projectnummer 2067.

Berry van den Broek (BIM manager)

Er is één specifiek project wat ons in een korte tijd als organisatie een grote stap verder heeft gebracht; ik durf dat project gerust een game changer te noemen. Omdat toen voor het eerst glashelder werd hoe onmisbaar een duidelijke uitvraag is bij aanvang van een BIM project; het vastleggen van afspraken over welke informatie waar en wanneer in het proces aanwezig moet zijn. Zonder hadden we dit project nooit succesvol kunnen afronden.

Bij Bureau Bouwkunde zijn er nu 3 BIM coördinatoren, waarvan ik er zelf een ben. In BIM projecten zullen we altijd uren inzetten specifiek op begeleiding en controle. We maken bij aanvang duidelijke afspraken met opdrachtgevers over de Informatie Leverings Specificaties (ILS) en werken conform ons BIM protocol. Niet omdat we zo dol zijn op procedures maar omdat het je project en het proces beheersbaar houdt. Noodzaak voor ons maar ook voor onze opdrachtgevers.

Sham Lachman (Projectleider / BIM modelleur)

Een project dat voor mij veel heeft betekend was het project 2111, het Paradijshof in Crooswijk. Dit project omvatte de nieuwbouw van 43 woningen, waarvan het ontwerp was gemaakt door 2 architecten (OfficeWinHov en HP Architecten),  in opdracht van Woonstad.  Die keuze voor twee architecten was heel bewust; het was de bedoeling hierdoor bij te dragen aan een gevarieerd stadsbeeld. Feitelijk kwamen er dus 2 ontwerpen samen in één project.

Samen met mijn collega Marcel Vollering heb ik het architectonische plan uitgewerkt en omgezet in 3D met Revit. Ik had uiteraard wel ervaring met Revit, maar nog niet in een project van deze omvang. Het was uitdagend maar ook heel mooi om te doen en het resultaat is zonder meer geslaagd. Ik ben ook tijdens de uitvoering met Marcel nog een aantal keer naar Crooswijk gegaan om de voortgang te bekijken.

 

 Eduardo Bogota (Projectleider / BIM modelleur)

Oorspronkelijk kom ik uit de wereld van de architectuur. De overgang naar Bureau Bouwkunde was voor mij een uitdaging. Mijn eerste project was direct een full Revit project van vrij grote omvang; een kantoor van 5 verdiepingen. Ik werd feitelijk in het diepe gegooid en heb daardoor direct kunnen bewijzen wat ik kon. Voor mij was dit kennelijk de beste manier. Ik deed dit project alleen en had geregeld overleg bij de opdrachtgever op locatie met de diverse partijen. Er was veel flexibiliteit nodig om snel te reageren en met oplossingen te komen.

Het is goed gegaan en daar ben ik trots op. Bij Bureau Bouwkunde had men vertrouwen in mij en dat heb ik kunnen waarmaken. Ik heb dit project ook met heel veel plezier gedaan. Het heeft mij ervan overtuigd om niet opnieuw te kiezen voor architectuur maar bij Bureau Bouwkunde te blijven. Ik kreeg de vrijheid om mezelf verder te ontwikkelen. Voor mij was dit mijn eerste project maar ook zonder meer een keerpunt in mijn carrière.

Raymond Vink (Adviseur / Fire Safety Engineer)

Mijn eerste project bij Bureau Bouwkunde was het project De Stadstuinen, in Amsterdam Osdorp, met DP6. Een mooi project, liep als een trein. Ik heb hiervoor het bestek geschreven voor de DO-fase en uitvoering. Projectnummer 1671 als ik me niet vergis.

Daarna zijn er veel projecten geweest die voor mij persoonlijk belangrijk waren. Als ik er nog specifiek een moet noemen dan deze: voor mijn ontwikkeling richting Fire Safety Engineer was de uitbreiding van het Red Dot Museum in Kerkrade (ontwerp Shift Architecture,  een keerpunt, omdat ik de volledige advisering brandveiligheid heb kunnen doen met de nodige rapportages als resultaat. Werknummer 1997. Kennis van wet- en regelgeving en bouwbesluit had ik al, maar naar aanleiding van dit project ben ik vol in het specialisme brandveiligheid gedoken. Iets waar ik tot op de dag van vandaag geen spijt van heb en alleen maar nog meer plezier in heb gekregen. Alles wat ik toen heb uitgezocht en geëngineerd ligt aan de basis van onze dienstverlening nu op dit gebied.

 Bureau Bouwkunde is trots op deze mijlpaal, gesymboliseerd door werk 2400. We zijn erg blij met het vertrouwen dat onze opdrachtgevers steeds opnieuw in ons hebben gesteld. We kijken ernaar uit ook in de toekomst mooie en diverse projecten te kunnen blijven realiseren.