Groene woontoren ‘De Vrijheid’ in het Bajes Kwartier

Groene woontoren ‘De Vrijheid’ in het Bajes Kwartier

9 mei 2022

Bureau Bouwkunde is op verzoek van Trebbe verantwoordelijk voor het bouwtechnisch uitwerken van het Definitief Ontwerp (DO) tot een Technisch Ontwerp-Bestek (TO/B) van appartementencomplex De Vrijheid in de nieuwe wijk Bajes Kwartier in Amsterdam. Aansluitend verzorgen wij het Uitvoeringsgereed Ontwerp (UO) en de verhuurtekeningen (VH). De DO stukken zijn momenteel nog 2D en zullen door Bureau Bouwkunde in een 3D BIM model worden uitgewerkt. Hiervoor wordt samengewerkt met de constructeur installateur. Start van de bouw staat gepland voor 4e kwartaal 2022.

Dit project ging van start toen eind vorig jaar projectontwikkelaar de Alliantie Ontwikkeling en Trebbe de bouwteamovereenkomst ondertekenden. De Vrijheid is een complex met 140 sociale huurwoningen van totaal ca 13.700m2 BVO, rondom een groot atrium met een groene binnentuin, plus twee groene dakterrassen en voor alle appartementen een eigen buitenruimte. Op de begane grond van het appartementencomplex zijn een fietsenstalling en een commerciële ruimte opgenomen. Leuk om te vermelden is dat in het ontwerp een aantal originele elementen van de Bijlmer Bajes zijn opgenomen. Architect voor het project is Atelier Kempe Thill

De Vrijheid is onderdeel van de brede ontwikkeling van het voormalige gevangenisterrein tot een nieuwe groene woonwijk, Bajes Kwartier, vlakbij de binnenstad van Amsterdam. In het Bajes Kwartier komen zo’n 1.350 woningen, waarvan 530 sociale huurwoningen verdeeld over drie gebouwen.