Toetsing bouwbesluit in BIM

Toetsing bouwbesluit in BIM

11 januari 2023

Toetsing bouwbesluit voor bouwplannen, zowel nieuwbouw als verbouwing, behoort tot onze centrale dienstverlening. Kan deze toetsing ook in BIM? Jazeker! Toetsen op Bouwbesluit in een BIM model is een efficiënte manier om te controleren of het gebouw aan alle wetten en eisen voldoet. Tijdens onze bouwkundige planuitwerking toetsen wij het BIM model, en zo het gebouw, op diverse aspecten en eisen van het Bouwbesluit. Onder andere de oppervlaktes (GO/VG), daglichttoetreding, ventilatie en spuiberekeningen. Daarnaast gebruiken wij de gegevens uit het BIM model voor de MPG-berekeningen zodat de milieubelasting duidelijk wordt.

Bouwbesluittoetsing gedurende het ontwerpproces

Door de bouwbesluittoets in het BIM model te integreren, gebeurt het controleren tijdens het ontwerpproces en de planuitwerking. Het is het niet meer een aparte periodieke en/of afsluitende controle bij de Aanvraag Omgevingsvergunning. In het BIM model hebben we altijd de actuele benodigde informatie tot onze beschikking en wijzigingen worden gedurende het (ontwerp)proces direct getoetst. Eventuele verrassingen achteraf zijn daarmee uitgesloten.

Kwaliteitsverbetering

Daarnaast is deze manier van werken uiteraard een groot voordeel in het kader van de Wet Kwaliteitsborging die in juli 2023 ingaat, omdat de benodigde dossieropbouw wordt ondersteund.  De door deze wet beoogde kwaliteitsverbetering in de bouw komt daarmee een stap dichterbij.

Wij vertellen u graag meer hierover! Neemt u contact op met onze BIM manager Berry van den Broek via LinkedIn, of stuur hem direct een mail.

Lees meer over onze diensten op het gebied van bouwmanagement, planuitwerking, plantoetsing en BIM.