Nieuw brugwachtershuisje Hoenkoopsebrug

Opdrachtgever IJzerman Bouwtechniek Architect
Nieuw brugwachtershuisje Hoenkoopsebrug

Bijdrage Bureau Bouwkunde:

  • bouwkundige planuitwerking
    • Voorlopig Ontwerp (VO)
    • Definitief Ontwerp (DO)
    • Technisch Ontwerp  (TO)\ Uitvoeringsgereed Ontwerp (UO)

Het brugwachtershuisje op de vijftig jaar oude Hoenkoopsebrug in Oudewater is nog steeds in gebruik als werkplek van de brugwachter. Recent is het vervangen door een nieuw gebouwtje, dat volledig voldoet aan de eisen van nu.

Op verzoek van IJzerman Bouwtechniek heeft Bureau Bouwkunde de volledige bouwkundige voorbereiding voor dit project verzorgd. In eerste instantie hebben wij op basis van een pointcloud de oude (bestaande) situatie gemodelleerd. Het ontwerp is vervolgens uitgewerkt van Voorlopig en Definitief ontwerp, tot en met Uitvoeringsgereed.

Het vervangen van het huisje moest, om de hinder zoveel mogelijk te beperken, in één dag gebeuren. IJzerman Bouwtechniek heeft om dit voor elkaar te kunnen krijgen het gebouwtje op basis van ons model geheel geprefabriceerd. Binnen een paar uur is het bestaande huisje gesloopt en vervangen door het nieuwe.

Een verdere eis was dat het nieuwe huisje er zoveel als mogelijk uit zou komen te zien als het oude. Dit bood bepaalde uitdagingen, onder meer waar het ging om isolatie, kozijnen en draagconstructie. Het resultaat is hieronder te zien!

Het plaatsen leverde een mooi moment op; door nauwkeurige uitwerking paste het geprefabriceerde geheel, zoals ook uiteraard de bedoeling was, exact op de bestaande constructie.

 

Bekijk ook