BIM prestatiemodel

BIM prestatiemodel

22 september 2022

Het gebruik van BIM bij bouwprojecten is inmiddels niet meer weg te denken uit het ontwerpproces. Wij merken dat er op gebied van samenwerking in BIM nog een hoop meters te maken zijn. Wij dragen hier aan bij door transparantie te bieden in al onze diensten, en constant te communiceren over nieuwe mogelijkheden en innovaties. We hebben recentelijk aan een project gewerkt waarin we prestatiemodellen geïntegreerd in het BIM model hebben gemaakt. Deze prestatiemodellen maken verschillende adviezen die we anders schriftelijk zouden aanbieden, visueel inzichtelijk voor de opdrachtgever: ons adviesmodel past precies in het model van de ontwerpende partij, en blijft actueel als er door een partij wijzigingen worden doorgevoerd. Dit scheelt aanzienlijk in tijd.

Voor dit specifieke project vervaardigde Bureau Bouwkunde bijvoorbeeld een aspectmodel voor de thermische schil, een aspectmodel akoestiek en een aspectmodel brandveiligheid. Op een prestatiemodel brandveiligheid zie je in één oogopslag de brandwerendheid van de wanden, en dus ook waar de verbeterpunten zitten.

Een BIM prestatiemodel heeft niet alleen voordelen voor ontwerp- en adviseursteams. Ook eindgebruikers hebben hier veel nut aan.

  • Verbeterde energie-efficiëntie van het gebouw door betere ontwerp- en ingebruiknamepraktijken;
  • Vermindering van CO2-emissies door optimalisering van de prestaties via monitoring en controle;
  • Verbetering van het comfort van de bewoners door optimalisering van het thermisch comfort;
  • Minder energieverbruik door optimalisatie van de werking van installaties;

Een prestatiemodel is slechts een tip van de ijsberg. Lees hier meer over onze diensten wat betreft BIM.