Collega in de spotlight: Angelika Zajac – Bouwbesluittoetsing in Revit

Collega in de spotlight: Angelika Zajac – Bouwbesluittoetsing in Revit

15 juni 2023

Angelika Zajac is bijna een jaar werkzaam bij Bureau Bouwkunde. Haar rol als BIM-modelleur omvat het opstellen van bouwkundige modellen voor projecten, rekening houdend met de wensen van de opdrachtgever en de tekennormen van Bureau Bouwkunde. Een van haar interesses ligt in het uitvoeren van bouwbesluittoetsingen met behulp van Revit, waarbij ze ervoor zorgt dat elk bouwwerk voldoet aan de minimale eisen van het Bouwbesluit. Met haar passie voor bouwkunde, haar technische vaardigheden en haar streven naar verdere groei, draagt Angelika bij aan de expertise en het succes van Bureau Bouwkunde.

Lees hier haar verhaal:

Mijn naam is Angelika Zajac en ik ben 22 jaar oud. Inmiddels werk ik bijna een jaar bij Bureau Bouwkunde als BIM-modelleur en dat is ook de reden waarom mij is gevraagd om iets te vertellen over mijzelf en over mijn werkzaamheden.

Als BIM-modelleur ben ik vooral bezig om, met de bijbehorende tekeningen, voor een project een bouwkundig model op te stellen dat voldoet aan de wensen van de opdrachtgever en aan de tekennormen van Bureau Bouwkunde. Ik heb een aantal keren de mogelijkheid gehad om in Revit een project te toetsen op het Bouwbesluit. Ieder bouwwerk dient te voldoen aan de minimale eisen van het Bouwbesluit. Al snel heb ik geconstateerd dat ik het ontzettend leuk en interessant vind om op die manier een bouwbesluittoetsing uit te kunnen voeren. Ik heb me eigen gemaakt hoe dit aan te pakken en welke normen volgens het Bouwbesluit van belang zijn.

 

 

Wij maken gebruik van een Revit plug-waarmee het mogelijk is de bouwbesluittoetsing sneller nauwkeuriger uit te voeren. Toetsing gaat makkelijker, nauwkeuriger en bespaart veel tijd vergeleken met handmatig toetsen en berekenen. Over het algemeen worden in ieder geval de onderdelen VG/ GO Verhouding, daglichtberekening en ventilatiebalans getoetst, op basis van de bijbehorende NEN normen en de voorschriften in het Bouwbesluit

In afgelopen jaar heb ik aan verschillende soorten projecten mogen werken. Behalve met bouwbesluittoetsing heb ik me onder meer bezig gehouden met het bouwkundig uitwerken van datacenters, woongebouwen en kantoren, het opstellen van een brandmodel en het uittekenen van  installaties. De werkzaamheden sluiten goed aan op mijn deeltijdstudie HBO Integraal Bouwmanagement, die ik over een jaar hoop af te ronden.

In de toekomst wil ik mij verder ontwikkelen op het gebied van bouwkundig tekenen en BIM, maar ook op het gebied van duurzaamheid, bouwfysica en bouwbesluittoetsing. Door de diversiteit in projecten en de brede dienstverlening van Bureau Bouwkunde kan ik me ruim ontwikkelen in meerdere richtingen. Ik zit hierdoor goed op mijn plek!

Angelika Banner