Lichtberekeningen ter ondersteuning ontwerpkeuzes

Lichtberekeningen ter ondersteuning ontwerpkeuzes

8 april 2024

Het Stadhuis Nieuwegein ondergaat een grondige verbouwing om een gastvrije sfeer te creëren. Onze opdrachtgever advies- en ontwerpbureau includi heeft voor deze verbouwing het interieurontwerp mogen maken.

Essentieel onderdeel van een interieur is het lichtEen lichtontwerp moet garanderen dat lichtcomfort in de verschillende ruimtes optimaal is, door weloverwogen keuzes aangaande hoeveelheid en plaatsing van armaturen.

Om deze ontwerpkeuzes te ondersteunen heeft includi ons gevraagd op basis van het lichtplan lichtberekeningen te maken. Bijzondere aandacht kregen de aanwezige boekenkasten, die op de juiste manier uitgelicht moeten worden. Daarnaast heeft de architect gekozen voor vierkante lichtvlakken, in plaats van gebruikelijke ronde lichtvlakken.

Wij hebben de berekeningen gemaakt in een 3D model, waarin wij op aangeven van de architect de elementen vloeren, wanden en kasten hebben getekend. De armaturen zijn in dit model gemodelleerd met de van toepassing zijnde configuraties. Het lichtplan is daarmee naast een rapportage ook een visuele weergave, waarmee het ontwerpproces kan worden ondersteund.

Lichtberekening

De berekeningen maken wij in een 3D model, waarin wij op aangeven van de architect de elementen hebben getekend

Eerdere samenwerking

Wij hebben al eerder voor een ontwerp van includi de lichtberekeningen gemaakt, bijvoorbeeld voor de bibliotheek in Goes. De nieuwe bibliotheek van Goes, gelegen aan het Kolveniershof, is een bruisende ontmoetingsplek waar boeken centraal staan en mensen graag samenkomen voor ontmoetingen en een drankje.

Lichtberekeningen van grote meerwaarde voor architecten

In de ontwerpfase heeft een verlichtingsplan grote meerwaarde voor architecten; al op een vroeg moment wordt inzichtelijk gemaakt hoe de lichtintensiteit per zone van een ruimte of gebouw is. Op deze manier kan worden bepaald of de verwachte lichtopbrengst overeenkomt met het programma van eisen. Eventuele ongewenste donkere hoeken kunnen worden voorkomen. De architect heeft met een dergelijke berekening een goede informatiebron voor de gesprekken met de opdrachtgever, installateur en/of aannemer.

Hoe een lichtplan ondersteunt bij het maken van ontwerpkeuzes wordt hier nader toegelicht <LINK>