Gebruiksmelding brandveiligheid: voor wie, hoe, waarom en waar je op moet letten

Gebruiksmelding brandveiligheid: voor wie, hoe, waarom en waar je op moet letten

Een gebruiksmelding brandveiligheid is een verplicht onderdeel van het Besluit bouwwerken leefomgeving. Veel gebouweigenaren en gebruikers zijn zich hier niet van bewust, terwijl het niet naleven ervan serieuze gevolgen kan hebben. In deze blog leggen we uit voor wie de gebruiksmelding aan de orde is, hoe je deze indient, waarom dit nodig is, en wat de aandachtspunten zijn.


Voor wie is het doen van een gebruiksmelding brandveiligheid verplicht?

Een gebruiksmelding is onder meer verplicht bij kamergewijze verhuur of bij een woonfunctie voor zorg. Voor een niet-woonfunctie is de gebruiksmeldingsplicht afhankelijk van de specifieke gebruiksfunctie en van het aantal personen dat zal verblijven in het gebouw (bepalend is of het het aantal personen groter is dan genoemd in tabel 6.6, artikel 6.6 Bbl. )

Let op: bij een verbouwing of functiewijziging kan een melding opnieuw nodig zijn. Neem contact met ons op voor zekerheid over de procedure.

Waarom is een gebruiksmelding nodig?

De gebruiksmelding is bedoeld om de brandveiligheid van gebouwen te waarborgen. De gemeente of brandweer beoordeelt of het gebruik van het gebouw voldoet aan de regels uit het Bbl. Het doel is uiteraard het beperken van brandrisico’s, het zekerstellen van voldoende vluchtmogelijkheden en het controleren van de brandbeveiligingsmaatregelen en installaties.

Zonder gebruiksmelding kun je als eigenaar of gebruiker bij brand aansprakelijk worden gesteld, ook als je verder aan alle technische eisen voldoet.


Wie controleert of een gebruiksmelding gedaan is?

De controle op het doen van een gebruiksmelding ligt bij de gemeente, vaak in samenwerking met de regionale brandweer. Dit gebeurt bijvoorbeeld:

  • Bij het verlenen van een omgevingsvergunning voor bouwen of verbouwen.
  • Tijdens een brandveiligheidscontrole op locatie.
  • Bij een melding van een incident of klacht.
  • Naar aanleiding van een inspectie bij bestaande bouw, bijvoorbeeld bij functiewijziging of bij reguliere handhavingsacties.

In het geval van bestaande bouw zal de gemeente toetsen of het gebruik van het pand conform het Bbl is en of er destijds een gebruiksmelding had moeten worden gedaan. Ontbreekt deze, dan kan alsnog een melding geëist worden of in sommige gevallen zelfs handhavend worden opgetreden.


Hoe werkt dit bij bestaande bouw?

Bij bestaande bouw is het soms onduidelijk of en wanneer er ooit een gebruiksmelding is gedaan. Als het gebruik van het pand tussentijds gewijzigd is – bijvoorbeeld door functiewijziging, uitbreiding of intensiever gebruik – kan er alsnog meldingsplicht zijn.

Het is dus belangrijk om periodiek te toetsen of het huidige gebruik van een gebouw nog past binnen de bestaande melding. Bij twijfel is het raadzaam om contact op te nemen met de gemeente. Of neem contact op met onze experts. .


Waar moet je vooral op letten bij het doen van een melding?

  1. Controleer de brandveiligheidsvoorzieningen – kloppen de tekeningen, zijn installaties getest, zijn er voldoende nooduitgangen?
  2. Zorg voor actuele plattegronden – met vluchtroutes, compartimentering en blusmiddelen.
  3. Let op wijzigingen in het gebruik – een nieuwe huurder, ander gebruik of uitbreiding kan een nieuwe melding noodzakelijk maken.
  4. Bewaar een kopie van de melding en zorg dat het brandveiligheidsplan intern bekend is.


Neem contact op voor meer informatie

Heb je hulp nodig bij de beoordeling of jouw pand meldingsplichtig is of bij het doen van de melding? Neem contact met ons op, wij hebben ruime expertise op het gebied van brandveiligheid in huis.


gebruiksmelding brandveiligheid

Veelgestelde vragen gebruiksmelding brandveilig gebruik


Wat is een gebruiksmelding brandveilig gebruik?

Een gebruiksmelding brandveilig gebruik is een in bepaalde situaties verplichte melding aan de gemeente waarin je aangeeft dat een gebouw op een bepaalde manier in gebruik wordt genomen, zodat gecontroleerd kan worden of dit veilig is volgens het Bbl.


Wanneer ben ik verplicht om een gebruiksmelding te doen?

Een gebruiksmelding is onder meer verplicht bij kamerverhuur of bij een woonfunctie voor zorg. Voor een niet-woonfunctie is de verplichting een gebruiksmelding te doen afhankelijk van enerzijds de gebruiksfunctie en anderzijds van het totaal aantal personen in het bouwwerk (meer specifiek van de vraag of dit aantal personen groter dan het aantal personen genoemd in tabel 6.6, artikel 6.6 Bbl.) Onder ‘gebouw’ kunnen overigens ook bouwwerken vallen die geen gebouw zijn (bijvoorbeeld (tijdelijke) tribunes of tenten, bij evenementen).

Ook bij functiewijziging of intensiever gebruik kan een nieuwe melding nodig zijn. De gebruiksmeldingsplicht hangt dus af van enerzijds de gebruiksfunctie en anderzijds het aantal personen dat tegelijk in het gebouw zal verblijven. Neem contact op met onze experts voor zekerheid.


Hoe kan ik controleren of ik een gebruiksmelding moet doen?

Controleer het gebruik van het gebouw en het aantal aanwezigen. Wat is de gebruiksfunctie, hoeveel personen zijn aanwezig in het gebouw, wat is de aard van de gebruikers? Twijfel je? Bel ons gerust voor nadere informatie.


Waar doe ik een gebruiksmelding brandveiligheid?

Via het Omgevingsloket online. Hiervoor heb je eHerkenning (voor bedrijven) of DigiD (voor particulieren) nodig.


Hoe lang van tevoren moet ik de gebruiksmelding indienen?

Minimaal vier weken voor ingebruikname van het gebouw of de nieuwe functie.


Moet ik ook een gebruiksmelding doen bij bestaande bouw?

Ja, als het gebruik wijzigt of als blijkt dat het huidige gebruik alsnog meldingsplichtig is. Dit komt vaak aan het licht bij inspecties of vergunningsaanvragen. Het is de verantwoordelijkheid van de gebouweigenaar om de zorgen dat de melding op orde is.



Wat moet ik meesturen bij een gebruiksmelding?

  • en plattegrond van het gebouw met vluchtroutes en brandcompartimentering;
  • Informatie over brandveiligheidsvoorzieningen, zoals blusmiddelen, rookmelders en noodverlichting;
  • Eventueel aanvullende gegevens als daarom gevraagd wordt door de gemeente.


Hoe weet ik of mijn gebruiksmelding is goedgekeurd?

Je ontvangt meestal een ontvangstbevestiging van de gemeente. Als er opmerkingen of aanvullingen nodig zijn, nemen zij contact met je op. Let op: een gebruiksmelding is géén vergunning, maar een formele melding. Als er een omgevingsvergunning vereist is, moet je die apart aanvragen.


Bureau Bouwkunde is een bouwkundig adviesbureau met brede expertise. Neem contact op voor meer informatie, wij vertellen er graag meer over.

Lees hier verder:
Voorbeeldprojecten waar het doen van een gebruiksmelding onderdeel van onze opdracht was:
Bulls Bites Bar
Veerhuis Schiemond

BLOG: Brandscan voor bestaande gebouwen
Project: Brandveiligheid dorpshuis en basisschool
BLOG: Wat staat er in een rapport brandveiligheid en waarom heb je dit nodig?
BLOG: Wat is brandveiligheid precies?
Bekijk onze dienst: Brandveiligheid




Bekijk ook