De nieuwe BIM-regisseur aan het woord

De nieuwe BIM-regisseur aan het woord

21 juni 2022

David van Tienhoven heeft zich binnen het team van Bureau Bouwkunde ontwikkeld van BIM-coördinator tot BIM-regisseur. Naar aanleiding van deze mooie stap voorwaarts legden wij hem een paar vragen voor.

Kun je omschrijven wat je doet als BIM-regisseur?

Jazeker! Het is een echte regie functie, dat wil zeggen dat ik binnen projecten vanuit een overkoepelend standpunt de BIM gerelateerde zaken begeleid en zorgdraag voor optimale samenwerking tussen de verschillende partijen.

Bureau Bouwkunde heeft duidelijke doelstellingen waar het gaat om BIM. We willen een bepaald kwaliteitsniveau garanderen én dit ook naar de toekomst toe behouden. Eén van de ‘extra’ aspecten van mijn functie vergeleken met die van mijn rol als coördinator is dat ik me nu een deel van mijn tijd bezighoud, samen met BIM-manager Berry van den Broek, met de ontwikkelingen in dit vakgebied. Kennisontwikkeling en kennisdeling, maar ook keuzes maken voor de stip aan de horizon. De mogelijkheden van BIM zijn enorm en veel is nog onontgonnen gebied. Het is heel uitdagend om hieraan te kunnen bijdragen.

Vanuit mijn rol heb ik vanaf het begin van een project contact met onze opdrachtgevers. Soms wordt ons gevraagd alleen de controles te doen op de BIM-modellen of op aspectmodellen, maar geregeld adviseren wij ook en begeleiden wij het BIM-proces in zijn geheel. Het zijn vaak complexe trajecten waarbij het noodzakelijk is dat één persoon de regie en het overzicht houdt over alle partijen heen. De functie van BIM-regisseur heeft zich ontwikkeld vanuit de vraag die er in de praktijk was naar één persoon die overkoepelend de contacten onderhoudt met alle partijen en coördinatoren, die ieder vanuit hun eigen specialisme bijdragen aan het BIM-model.

Een ander onderdeel van wat ik doe is meer intern gericht. Binnen het bedrijf begeleid ik de BIM-modelleurs en houd ik interne controles. Ik zet de bibliotheek op en maak de templates die nodig zijn. Ik zorg voor structuur, voor het beheer en bewaak de afspraken; leveren we datgene wat we hebben beloofd en halen we het kwaliteitsniveau waar we voor staan.

Het is uiteraard belangrijk om de uitgangspunten helder te hebben. De opdrachtgever stelt eisen aan het BIM-proces en de bijbehorende modellen. Dit wordt vastgelegd in het BIM-protocol, het uitvoeringsplan en de ILS. Uiteindelijk stemmen we deze documenten af met de betreffende partners en kan het project beginnen. In de loop van het project houden wij nauw contact met de projectpartners om het proces te bewaken.

Wat vind je het leukst aan de rol van BIM-regisseur?

Ik word het meest blij van het voortdurende innoveren. Bij ieder project komen we een stukje verder en verloopt het BIM-proces efficiënter. De toegevoegde waarde voor onze opdrachtgevers wordt daarmee steeds groter. Ik heb binnen projecten te maken met veel verschillende partijen en dat is voor mij heel motiverend. Ieder project is anders, iedere partner heeft een ander verhaal. Ook de begeleidende rol ligt mij goed; ik krijg er energie van om mensen te helpen.

Hoe zie je jouw toekomst voor je?

Voorlopig vind ik genoeg uitdaging in deze rol als BIM-regisseur! Ik ben erg benieuwd naar de ontwikkelingen in de bouw als branche, de digitalisering en alle toepassingen ervan. Wat dichter bij huis kijk ik ernaar uit om bij te kunnen dragen aan de groei van onze organisatie en het realiseren van onze doelstellingen. We hebben een heel prettig team waarbinnen ik me thuis voel. Ik hoop van harte dat ik dit heb kunnen overbrengen met wat ik heb verteld. Iedereen die vragen heeft, over onze dienstverlening of over hoe het is om te werken bij Bureau Bouwkunde kan mij gerust benaderen via e-mail of LinkedIn!

Wil je nou ook in een leuk team van BIM experts werken? Bekijk onze vacatures!

Planuitwerking in BIM

Bureau Bouwkunde is gespecialiseerd in planuitwerking in BIM. Daarnaast optimaliseren wij de samenwerking van de diverse disciplines door het desgewenst voeren van de BIM regie en/of coördinatie en het uitvoeren van clashcontroles. Lees hier meer over de voordelen van BIM in het bouwproces.

BIM consultancy

Wanneer u binnen uw organisatie het werken met BIM wilt optimaliseren kunnen onze adviseurs van dienst zijn bij de begeleiding van dit proces. Daarnaast kunnen wij helderheid bieden in waar u staat op het gebied van BIM, door een benchmark uit te voeren in de vorm van een collegiale toets. Lees hier meer.