Projectbeheersing door bouwkostenmanagement

Projectbeheersing door bouwkostenmanagement

8 april 2024

Projectbeheersing door bouwkostenmanagement borgt het succes en de haalbaarheid van projecten. Binnen Bureau Bouwkunde is senior adviseur Peter Houtman een van de experts op het gebied van bouwkosten.

Peter “Stijgende bouwkosten spelen de branche al een tijd parten. De prijs per m2 bouwoppervlak gaat steeds verder omhoog, het rendement op wat gebouwd is houdt hiermee geen gelijke tred. Hoewel de inflatie en de energieprijzen enigszins tot rust zijn gekomen, blijven de kosten van arbeid stijgen. Na de crisis van 2008 zijn veel goede vakmensen uit de bouw verdwenen en deze tendens van schaarste zet door. Dit komt doordat inmiddels een hele generatie van vakmensen langzamerhand de pensioengerechtigde leeftijd heeft bereikt. Daardoor staan de prijs van arbeid en daarmee de bouwkosten onder druk.

Onder meer door schaarste op de arbeidsmarkt staan prijs van de arbeid en daarmee de bouwkosten onder druk

Kostenstijging vormt een belangrijke oorzaak voor het feit dat projecten stagneren of zelfs helemaal niet doorgaan. Wij kunnen door goede advisering zoveel mogelijk zekerheid bieden dat de projecten toch succesvol kunnen worden afgerond. Wij werken met goede tools waarmee we al in een vroege fase op schetsontwerpniveau goede ramingen neerleggen. Op basis van solide uitgangspunten kunnen wij met grote zekerheid aangeven hoeveel een plan gaat kosten. Als er gedurende het project bezuinigingen nodig zijn begeleiden wij deze efficiency slag. In samenspraak met bouwers, aannemers en installateurs geven wij advies hoe verantwoorde kostenbesparingen kunnen worden gerealiseerd.”

Peter begeleidt momenteel als bouwmanager een transformatieproject in de binnenstad van Utrecht, waar bouwkostenmanagement onderdeel van de taakstelling is. Een uitdagend project, onder meer door de locatie midden in het volgebouwde oude stadscentrum, omringd door historische panden. Lees er hier meer over. Of lees meer over onze dienst bouwkostenmanagement <LINK>

Door goede advisering kunnen onze bouwkostenexperts zoveel mogelijk zekerheid bieden dat projecten ondanks kostenstijging succesvol kunnen worden afgerond

bouwkostenmanagement