Bureau Bouwkunde fietsroute Rotterdam

Bureau Bouwkunde fietsroute Rotterdam

1 augustus 2023

Er gebeurt veel in de gebouwde omgeving van Rotterdam! We zijn er trots op dat Bureau Bouwkunde op heel veel bijzondere plekken hier bijdragen aan heeft kunnen leveren. Voor een relatieve nieuweling in de bouwbranche, zoals ikzelf, is een fietstochtje in de omgeving van mijn werkplek aan het Oostplein dé manier om hier kennis mee te maken. Met een flink uurtje fietsen kan ik een aantal van ‘onze’ projecten bekijken, een mooi plan dat ik opvat op deze prachtige zomermiddag. Volg mij op deze route!

 

A: RottaNova

Vanaf onze thuisbasis bij het Oostplein fiets ik richting Blaak. Naast de Markthal bevindt zich de plek waar Rottanova gaat worden gebouwd. Hiervan is nu nog niets te zien, maar inmiddels is zeker dat na de zomer de bouw van start gaat. Bureau Bouwkunde heeft in de ontwerpfase de V&G coördinatie op zich genomen, een Technisch Bestek (STABU) geschreven en bij de uitwerking de BIM coördinatie en clashcontrole verzorgd.

De komende periode kunnen wij, niet helemaal maar toch wel bijna, wanneer we ver uit het raam hangen de werkzaamheden vanuit ons kantoor gaan volgen.

B: Paviljoen Kooren

Verder richting zuiden. Ik maak een kleine omweg over de Westerkade, waar Paviljoen Kooren gevestigd is op een prachtige plek met uitzicht over het water. Het paviljoen is eerder dit jaar in gebruik genomen en huisvest onder meer kantoorruimten en restaurant de River Bar. Het is er goed toeven op een mooie dag.

Voor dit project hebben wij de bouwkostenraming gemaakt.

 

 

C: De Hoge Heren

Langs het water fiets ik richting de Erasmusbrug. Al op afstand zijn de woongebouwen ‘De Hoge Heren te zien, gerealiseerd in het millenniumjaar 2000. Hoewel er sindsdien veel hoogbouw aan de skyline van Rotterdam is toegevoegd blijft het een indrukwekkend gezicht. Een onderbouw van zes lagen, met allerlei voorzieningen voor de bewoners. Daarboven twee woontorens van 102 meter hoog.

Voor dit project heeft Bureau Bouwkunde de bouwuitvoeringstekeningen gemaakt, waar de aannemer mee aan de slag kon.

 

D: Wilhelminaplein

Ik steek over naar zuid, even doortrappen want de term ‘vals plat’ is behoorlijk van toepassing op de Erasmusbrug. Aan de overzijde kom ik aan op het Wilhelminaplein, waar zich het metrostation met dezelfde naam bevindt. Waar de Erasmusbrug noord en zuid bovengronds verbindt, doet onder de grond de metrolijn hetzelfde. In 1997 waren wij betrokken bij de bouw van dit metrostation.

Een project met bijzondere uitdagingen vanwege de ondergrondse locatie nabij water en hoogbouw, en vanwege de helling van de metrobuis.

 

E: World Port Centre

Via de Kop van Zuid ga ik verder naar Katendrecht. Maar niet zonder eerst even stil te staan bij het World Port Center en het Luxor Theater, markante beeldbepalende gebouwen in dit stukje van de stad, op een steenworp afstand van elkaar.

Bij beide projecten waren onze toenmalige collega’s nauw betrokken. Voor het World Port Center, gebouwd in de periode 1998-2000, werkten wij het ontwerp bouwtechnisch uit en verzorgden vervolgens de directievoering.

 

 

F: Het Nieuwe Luxor Theater

Het Nieuwe Luxor Theater werd in dezelfde periode gebouwd. Zowel in de ontwerpfase (bouwtechnische uitwerking) als bij de bouw zelf (directievoering) leverden wij een substantieel aandeel.

Beide gebouwen zijn mooie hoogtepunten uit het verleden van Bureau Bouwkunde, we zijn er erg trots op!

 

 

G: Young Business School

In Katendrecht aangekomen fiets ik over de Maashavenweg, waar zich de nieuwe locatie van de Young Business School bevindt. Bureau Bouwkunde heeft voor het LMC in 2019 de bouwkosten voor dit project geraamd, de volledige bouwkundige uitwerking verzorgd en zich gebogen over de brandveiligheid in en van het gebouw.

De bouw zelf hebben wij tot en met de oplevering begeleid. De school is een zogenaamde ‘frisse school’, wat inhoudt dat het energieverbruik laag is en het binnenmilieu fris en gezond.

 

H: Het Paradijshof, Crooswijk

Voor mijn volgende bestemming moet ik even doorfietsen! Crooswijk is een wijk op de noordoever en vanaf Katendrecht zeker een kwartier dwars door de stad. In 2018 is hier in opdracht van Woonstad het project Het Paradijshof gerealiseerd.

Een bijzonder project in een markante oude stadswijk. Ons team heeft het architectonische plan, waar 2 architecten bij betrokken waren, uitgewerkt en omgezet in 3D met Revit. Er was door Woonstad bewust gekozen voor twee architecten, om een gevarieerd stadsbeeld te bereiken. Twee ontwerpen kwamen als het ware samen in één project, wat goed zichtbaar is op de foto die ik heb gemaakt.

 

I: Sparta Stadion ‘Het Kasteel’

Vanuit Crooswijk fiets ik in 20 minuten westwaarts, naar de wijk Spangen. Mijn doel is het Sparta stadion. In 1998-1999 werd dit stadion grondig gerenoveerd en Bureau Bouwkunde heeft hiervoor het technisch bestek geschreven.

Het veld werd een kwartslag gedraaid en stadion kreeg een nieuwe hoofdingang. Het oude deel van de gevel waaraan het gebouw de bijnaam ‘Het Kasteel’ te danken heeft lag voorheen aan de korte kant van het stadion maar is nu onderdeel van de lange kant (de Kasteeltribune).

 

 

J: De Bouwkeet

Vervolgens steek ik het Marconiplein over naar de Schiedamseweg.  Op nummer 240 bevindt zich de Bouwkeet, een plek waar jongeren uit de buurt terecht kunnen voor allerlei creatieve activiteiten en workshops.

Een mooi en zinvol project in de wijk Bospolder-Tussendijken. de Bouwkeet is in 2015 gerealiseerd in een oud postkantoor dat al een tijdlang had leeggestaan. Wij hebben het volledige bouwproces begeleid, vanaf de bouwaanvraag tot en met de uitvoering.

 

K: Het Stadhuis

De route van west Rotterdam terug naar het oost neem ik dwars door het centrum, over de Coolsingel. Daar passeer ik het Stadhuis, één van de weinige oude gebouwen in het centrum van de stad die het bombardement in de Tweede Wereldoorlog heeft overleeft. De onderbouw van de stadhuistoren heeft vochtschade en wordt gerenoveerd.

In voorbereiding hierop maakten wij recentelijk de benodigde tekeningen met de bouwkundige uitwerking van de beoogde renovatie.

 

L: Clubhouse Boompjes

Terug naar de thuisbasis. Last but not least, op het laatste stukje van mijn route kom ik langs de bouwplaats van de woontorens Clubhouse Boompjes.

Voor dit project heeft ons BIM team het BIM management en de clashcontrole op zich genomen. Mooi om te zien hoe de bouw inmiddels is gevorderd!

 

 

 

Een stuk verder en twee hoeken om en ik ben weer terug bij ons kantoor. Ik heb een geweldige route achter de rug. Wat een prachtige stad, Rotterdam!

Stap op je fiets en laat je inspireren door de expertise achter deze Rotterdamse gebouwen. Leer meer over onze rol in het bouwproces en ontdek hoe Bureau Bouwkunde zich onderscheidt als ‘bouwmeester’ voor elke bouwuitdaging.

 

Verstand van bouwen

Bureau Bouwkunde staat klaar om te helpen bij uw bouwprojecten en biedt diverse diensten aan. Neem contact met ons op voor meer informatie over hoe wij u kunnen ondersteunen.